Når man til stadighed kan se sit køns problemer bagatelliseret og negligeret, bliver man lang i ansigtet til sidst.
I en leder 28. november fastslår Information, at ”det er tid til et opgør med dødelige arbejdsulykker blandt udlændinge.” Udlændinge tegner sig for 37 procent af de dødelige arbejdsulykker i Danmark, selv om de kun udgør 12-13 procent af de beskæftigede, meddeles det.
Intet sted i lederen forholder Information sig til de omkomnes køn. Det er der ellers god grund til, for hvis noget er kønnet, så er det dødelige arbejdsulykker. Mænd udgør år efter år mere end 90 procent af de omkomne. I 2023 var skævheden total, idet samtlige af de døde var mænd.
En leder om voldtægt uden ordet “kvinder”?
Når ord som ”mand” og ”mænd” ikke indgår så meget som én gang i en leder om dødelige arbejdsulykker, er der grund til at hæfte sig ved det. Det er umuligt at forestille sig en leder om voldtægt, som udelader ord som ”kvinde” og ”kvinder.” Ja, det er umuligt at forestille sig en leder om noget som helst problem, som fortrinsvis rammer kvinder, der ikke gør klart og tydeligt opmærksom på, at det forholder sig sådan. Men det forhold, at dødelige arbejdsulykker i altovervejende grad rammer mænd, kan man godt ignorere. Hvordan kan det være?
Problemet kan ikke afgrænses til lederskribenter på Information. For det er ikke kun i Informations ledere, at mænds dødsfald ved arbejdsulykker forbigås i tavshed. Da Arbejdstilsynet tidligere i år meddelte, at der var sket 31 dødelige arbejdsulykker i 2023 – et tal, som siden er blevet opjusteret til 32 – omtalte tilsynet ikke de omkomnes køn. Det gjorde DR heller ikke, da statsmediet fortalte historien. Begge steder var der alene tale om ”personer.” Det var først, da jeg selv kontaktede Arbejdstilsynets presseafdeling, at jeg fik det ellers klare svar: ”Det var alle sammen mænd.”
Gamma bias
De britiske forskere Martin Seager og John Barry beskriver med begrebet gamma bias det fænomen, at der på den ene side overfokuseres på køn, når kvinder har problemer, og på den anden side underfokuseres på køn, når mænd har problemer; at kønnet optegnes og understreges, når noget rammer kvinder, men neutraliseres eller helt udelades, når noget rammer mænd.
Når Arbejdstilsynet og DR taler om ”personer” i stedet for ”mænd”, og når Information helt undlader at omtale køn i en leder om arbejdsulykker, så er det udtryk for den mandlige side af dette fænomen, af gamma bias. Mænds problemer afkønnes, hvorved det kønnede ved problemerne forsvinder. Mænds problemer bliver noget, der sker for nogen, ikke noget, der sker for mænd.
Det har ikke kun betydning i forhold til forståelsen af det konkrete problem. Det er også med til at misfarve den generelle opfattelse af, hvordan mænd og kvinder har det. Gamma bias skaber over tid det indtryk, at kvinder har enormt mange problemer, og mænd stort set ingen har.
De tusind tilfælde
For Arbejdstilsynet, for DR og for lederskribenter på Information er der god grund til at tænke over, om det er hensigtsmæssigt at agere, som man gør. På tværs af den vestlige verden har man i årevis diskuteret unge mænds holdninger til ligestilling, senest aktualiseret af det amerikanske valg. Men hverken forskere, politikere eller medier har brugt ret meget tid på at forholde sig til noget mere fundamentalt: Hvorfor skulle unge mænd bakke op om institutioner, der ikke ser dem?
Selvfølgelig afgøres unge mænds holdninger ikke af en leder på Information. Med al respekt. Men Informations ledere er et symptom på et bredere fænomen. Når man til stadighed kan se sit køns problemer bagatelliseret og negligeret, og man samtidig kan se det modsatte køns problemer fremhævet og alvorliggjort i snart sagt enhver tænkelig sammenhæng, ja, så bliver man lang i ansigtet til sidst. Det er ikke det enkelte tilfælde, der gør udslaget. Det er de tusind.
Se indad
Betyder det, at medier skal holde op med at interessere sig for kvinders problemer? Nej. Betyder det, at Information skal holde op med at skrive ledere om udlændinges problemer? Nej.
Det betyder, at man som medie skal se indad. Er vi ramt af gamma bias? Har vi de tilbøjeligheder, begrebet beskriver? Hvis ja, hvad kan vi så gøre for at rette op på det?
Hos Information vil et sted at starte være fremtidige ledere om dødelige arbejdsulykker. Ved at tydeliggøre ofrenes køn gør man ikke kun læseren opmærksom på de faktuelle forhold. Man anerkender også mænds bidrag til verden. Mænd påtager sig langt hovedparten af det farligste arbejde i Danmark. De sejler på havet, arbejder i master, betjener store maskiner og risikerer at få tunge ting ned over sig. Uden dem ville Danmark ikke fungere. Hvert år tager nogle af dem på arbejde uden at komme hjem igen. Det bør en leder om deres ulykker handle om.
Information fik mulighed for at bringe dette indlæg. Avisen tilbød at bringe det, hvis teksten blev forkortet til mindre end halvdelen. Det blev den ikke.