27. maj, 2024

Joakim Lamotte ser rødt efter SVT-indslag: »Dette er det værste, jeg har set i årevis!«

»Skam jer!«, siger Joakim Lamotte efter SVT-indslag om, at drenge, der begår gruppevoldtægter, er ofre. Billede: Screenshot, video, Joakim Lamotte på Facebook.

»Skam jer!«, siger Joakim Lamotte efter SVT-indslag, hvori SVT, politiet og de sociale myndigheder siger, at drenge bag gruppevoldtægt kan betragtes som ofre.

Svenske Joakim Lamotte, der arbejder som selvstændig journalist og debattør, raser i ny video på Facebook, efter SVT – Sveriges pendant til DR – har bragt et indslag, som fremstiller gruppevoldtægtsmænd som ofre.

Indslaget handler om en grov gruppevoldtægt, som fandt sted i Malmø i februar. En kvinde blev bedøvet og voldtaget i 10 timer, og syv drenge i alderen 13 til 16 menes at stå bag.

I speaken i indslaget fortæller SVT Malmø, at »unge, som begår forbrydelse af denne type, selv kan betragtes som ofre«.

Samme holdning gentages i indslaget af en repræsentant for de sociale myndigheder og politiet, og det er mere, end Joakim Lamotte kan holde ud at høre på.

– Nu er alle grænser for, hvad der er anstændigt, overskredet, indleder han, hvorefter han redegør for voldtægtssagen og går videre til SVT’s indslag.

– Her har vi en journalist, de sociale myndigheder og politiet. Ikke en eneste gang i løbet af indslaget nævner de pigen. Men de gentager hele tiden, at drengene er ofre, siger Joakim Lamotte.

– Hvordan fanden er det rimeligt? Er det mærkeligt, at vi ikke får styr på gruppevoldtægterne i Sverige, når vi har mennesker som de her siddende på magtpositioner?, fortsætter han.

– Vi må holde op med at pylre om de forbandede svin og tage kvindernes historier alvorligt!, raser Lamotte.

– Dette er det værste, jeg har set i årevis! Skam jer!, afslutter han videoen, som i skrivende stund er set næsten 500.000 gange.

Joakim Lamotte, der identificerer sig som feminist, blev kendt i Danmark i 2015, da han deltog i en meget omtalt særudgave af DR2’s ‘Debatten’, som blev produceret i samarbejde med SVT og viste svenske og danske debattører i debat om ligestilling.

Her pegede han blandt andet på, at det skyldes fejhed, at danske mænd tager mindre barsel end svenske. En udtalelse, som fik SF’s leder Pia Olsen Dyhr til at reagere – og Venstres Jan E. Jørgensen til at klappe ad hende.

Joakim Lamotte har i de seneste år forholdt sig kritisk til konsekvenserne af indvandring i Sverige og mediernes behandling af spørgsmålet. Han følges af mere end 144.000 på Facebook.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview