13. juni, 2024

Karen Ellemann afsætter millioner til holdningsbearbejdning af børn og unge

Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) afsætter syv millioner kroner, som blandt andet skal bruges på at ændre børn og unges opfattelser af LGBTI-personer. Billede: Ft.dk, fotograf: Steen Brogaard.

Pengene skal blandt andet bruges på at bekæmpe børn og unges »fordomme« om LGBTI-personer. 

Ligestillingsministeriet udmønter en ansøgningspulje på syv millioner kroner, som er målrettet frivillige foreninger og har til formål »at støtte projekter, hvor der ydes rådgivning, støtte og netværksmuligheder til LGBTI-personer, samt projekter, der bekæmper fordomme mod LGBTI-personer«.

Ministeriet fortæller ikke, hvad det forstår ved »fordomme«, herunder hvilke opfattelser af LGBTI-personer ministeriet opfatter som legitime, og hvilke ministeriet ønsker at bekæmpe.

Til gengæld gøres det klart, hvor kampen mod »fordommene« skal foregå – og dermed, hvem indsatsen retter sig mod.

»Der kan eksempelvis gennemføres aktiviteter og oplysning i skolen, ungdomsuddannelser, klubber, foreninger mv.«, skriver ministeriet på sin hjemmeside.

I opposition til den gængse kønsopfattelse

En af de foreninger, der kan komme i betragtning til midlerne i puljen, er LGBT Danmark, der i samarbejde med andre aktører gennem det »normkritiske« projekt Normstormerne søger at påvirke børn og unges opfattelser af køn og seksualitet.

Normstormernes holdningsarbejde sker gennem oplæg for elever i folkeskolens ældste klasser, og formålet er blandt andet at udfordre den gængse kønsopfattelse.

Det fortalte Storm, en af Normstormernes undervisere, til DR i 2016.

– Når man har en fast forventning om, hvordan man er kvinde og hvordan man er mand, så ensretter man, sagde han.

– Det er det, jeg er i opposition til, tilføjede han.

Artiklen om Normstormerne med Storms udtalelser kunne tidligere findes her, men er tilsyneladende blevet fjernet fra DR’s hjemmeside.

Støttes af Emma Holten

Feminist og debattør Emma Holten har tidligere udtalt støtte til Normstormernes arbejde.

»Heldigvis har vi i Danmark frivillige organisationer, der udfører essentielt arbejde på dette område. F.eks. SexExpressen (under the International Medical Cooperation Committee) og Normstormerne. De består af frivillige, efteruddannede unge, der tager ud og lærer børn uvurderlige ting, som hvad transkønnethed og homoseksualitet vil sige. Hvorfor det er vigtigt at lytte til sin egen krop og respektere andre menneskers grænser. Hvad seksuelle normer er, og hvordan man tager kritisk stilling til ting som porno og stereotype fremstillinger af køn. Helt enkelt information, som gør ethvert barn stærkere, klogere, sikrere på sin egen krop og andres«, skrev hun i et debatindlæg på Politiken i 2016.

Mere skeptisk var jeg, da jeg på samme tidspunkt forholdt mig til Normstormerne og Emma Holtens synspunkter.

»Grupper som Normstormerne skal ikke overtage mere af seksualundervisningen, som Emma Holten foreslår. Dertil handler gruppernes undervisning for lidt om køn og seksualitet og for meget om kønspolitik.

Ifølge Politikens reportage fra Normstormernes besøg i en 9. klasse, indgår ord som ’samfundsnormer’, ’privilegier’ og ’kønsidentitet’ i gruppens undervisning af eleverne. Det er ord, som vækker genklang, hvis man følger den feministiske samfundsdebat.

Men feminisme hører ikke hjemme i skolernes seksualundervisning. Feminisme er en politisk ideologi og bevægelse, som eleverne kan – og bør – lære om i andre fag som dansk, historie og samfundsfag.

»Folketinget burde skride til handling i kølvandet på historierne om digitale og fysiske overgreb. Skolernes muligheder for at ruste deres elever skal styrkes. Der skal øremærkes penge til, at alle folkeskoler kan invitere eksterne seksualundervisere ud«, skriver Emma Holten.

Til det må man sige klart nej, hvis der er tale om eksterne seksualundervisere som Normstormerne. Seksualundervisning skal handle om køn og seksualitet. Det skal ikke udvikle sig til »Henrik Marstals time«.

Og heller ikke Emma Holtens«, lød min vurdering.

Fristen for ansøgninger om midler fra Ellemanns nye pulje vil blive udmeldt i marts 2018. Det forventes, at ansøgningsfristen vil ligge i juli 2018.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview