19. maj, 2024

Københavns Biblioteker bruger 10.000 kr. på feministisk »tour de force« med Nazila Kivi i front

Nazila Kivi står i spidsen for den feministiske arrangementsrække ‘Salon Hysteria’, som Københavns Biblioteker afholder over fire onsdage i september og oktober. Billede: Screenshot, Deadline, DR2/Wikipedia, fotograf: Froztbyte.

Under overskriften ‘Salon Hysteria’ afholder Københavns Biblioteker fire arrangementer for dem, der mener, at feminisme er »nødvendig i al slags politik«.

10.000 kr. for fire arrangementer af to timers varighed.

Det er, hvad Københavns Biblioteker betaler for arrangementsrækken ‘Salon Hysteria’, der med Friktion-redaktør Nazila Kivi i spidsen finder sted fire onsdage i træk i september og oktober på Københavns Hovedbibliotek.

Det bekræfter Hovedbiblioteket over for Reelligestilling.dk i en mail.

– Til hvert arrangement er der afsat kr. 2.500, dvs. i alt kr. 10.000 og så en buffer på kr. 2.500. Disse skal dække de i alt 16 gæster, der optræder de fire gange (hvor hvert arrangement er på to timer), lyder det.

– Den endelig fordeling er ikke fastlagt, da der kan være forskel på om gæsterne stiller op i kraft af deres arbejde, i interviewform osv. Men dette ændrer ikke den totale sum, tilføjer Hovedbiblioteket.

Hovedbiblioteket oplyser endvidere, at 10.000 kr. for fire arrangementer af to timers varighed afspejler Københavns Bibliotekers generelle honorarniveau.

Fire gange to timers feministisk aktivisme

De fire arrangementer er rettet mod det feminismepositive publikum, som Nazila Kivi vil tage med på »en tour de force over politisk feminismes mest aktuelle og kontroversielle emner«.

Det fremgår af arrangementsrækkens hjemmeside, hvis beskrivelse tydeliggør, hvem arrangementerne henvender sig til.

–  Er du interesseret i historie, samfund og køn, og mener du, at feminisme er mere end et særspørgsmål og nødvendig i al slags politik og aktivisme indenfor alle felter, er disse samtaler noget for dig, udtrykkes det.

Fødsler, hekse og PMS’ historie

Overskrifterne på de fire arrangementer er:

  • ‘Det personlige, det private og det virkelig politiske’
  • ‘Velkommen i fødestuen!’
  • ‘Heksen, feminismens udødelige ikon’
  • ‘Moderne hysteri – PMS’ historie og menstruationsaktivisme’.

Mens de to første af afholdt, kan du fortsat nå at opleve de to sidste, der finder sted på onsdag og næste onsdag, hvor det handler om henholdsvis hekse og PMS’ historie.

– Heksen er et feministisk ikon, en politisk dissident og en evig glædesdræber. Nu er hun tilbage som den queer figur, den onde moder og den, der nægter at stemme i med flertallet? Hvorfor er heksen tilbage? Har hun overhovedet været væk? Og kan hun redde os fra en verden i brand? Vi kigger på heksen gennem kulturhistorien og i dag, lyder det om arrangementet der afholdes i overmorgen.

Her kan gæsterne ifølge ‘Salon Hysteria’s Facebook-side foruden Nazila Kivi blandt andre opleve Johanne Lykke Holm, der er digter, forfatter og rektor på »Hekseskolen«, og Fine Gråbøl, der er uddannet samme sted, og kommer fra »BMS, blod, måne, søndag«, som er et skriftkollektiv, der blandt andet »har arbejdet med heksen som et fælles kor«.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview