23. maj, 2024

Københavns Kommune: Mødregrupper, men ikke fædregrupper

Københavns Rådhus (th.). Billede: Wikimedia Commons, fotograf: Karri Huhtanen.

Mens kvinder fortsat kan vælge mødregrupper i Københavns Kommune, er der ingen mulighed for mænd for at vælge fædregrupper.

Opdateret 3/2-2023, 10:44: Ifølge et svar fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til den radikale politiker Jes Vissing Tiedemann i november 2021 er det muligt for sundhedsplejersker at oprette fædregrupper. I svaret står: “Der kan også oprettes fædregrupper, såfremt sundhedsplejen vurderer at der er et behov.” Den mulighed eksisterer muligvis stadig.

Børne- og ungdomsudvalget i Københavns Kommune har besluttet, at barslende ikke længere skal tilbydes at deltage i mødregrupper. I stedet får de mulighed for at deltage i kønsblandede barselsgrupper.

I det nu vedtagne forslag kan man læse, at motiveringen for ændringen var, at “der mangler et tilbud svarende til mødregrupperne til de fædre, der går på lang barsel allerede efter barnets fødsel. Det rammer i særlig grad familier med to fædre og enlige fædre, der har behov for at danne netværk med andre nybagte forældre (…)”.

Vil sende et signal

Ifølge Radikale Venstres børne- og ungdomsordfører i borgerrepræsentationen i København, Emil Sloth Andersen, sker ændringen dog også af andre grunde.

– Vi vil signalere, at barsel handler om fælles forældreskab, ikke køn, skriver han på Twitter.

Over for Ritzau uddyber han hensigten.

– Ved alene at ændre ordet stadfæster vi et klart princip om, at barselsgrupper ikke har noget med køn at gøre. Det har kun noget at gøre med at være forældre, siger Emil Sloth Andersen.

Fortsat mødregrupper

Beslutningen betyder, at forældre i udgangspunktet placeres i blandede grupper.

“Forvaltningen foreslår, at der tilbydes fælles barselsgrupper for forældre på lang barsel uanset køn. Barselsgrupperne skal være fællesskaber, der kan styrke alle forældre på barsel i forældrerollen gennem et netværk med andre i samme livssituation, som de kan spejle sig i og sparre med – på samme måde som mødre-grupperne længe har været,” hedder det i det nu vedtagne forslag.

Kvinder vil dog stadig have mulighed for at vælge de blandede barselsgrupper fra til fordel for rene mødregrupper. Det sker med den begrundelse, at der er ting, kvinder helst vil tale med andre kvinder om.

“For nogle kvinder kan det være tryggere at vende særlige problemstillinger med andre kvinder, fx amning, bristninger, sexliv mv., og de vil gerne være med i en mødre-gruppe. Forvaltningen anbefaler derfor, at de mødre som ønsker det, fortsat kan komme i en mødre-gruppe,” hedder det.

Ingen fædregrupper

Udvalget mener ikke, at mænd kan have et tilsvarende behov for at tale med andre mænd. Ordet “fædregruppe” omtales ingen steder i forslagsteksten, som derfor heller ikke rummer en anbefaling om, at fædre, der ønsker det, kan komme i en fædregruppe.

De første barselsgrupper forventes ifølge det vedtagne forslag at blive oprettet i andet kvartal i år.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview