14. juni, 2024

KVINFO beder fire kvindelige forfattere svare på, om der stadig er brug for kvindelitteratur

kvinfo_behov_for_kvindelitteratur_fire_paneldeltagere_fire_kvinder
Er der stadig brug for kvindelitteratur? Det spørgsmål rejser KVINFO i morgen ved et arrangement, hvor fire kvindelige forfattere er inviteret til at give deres svar. Billede: Privat, Facebook.com/KVINFO.

Hvorfor er det, at centret for køn, ligestilling og mangfoldighed sammensætter et panel, der er mere kønsskævt end et provinsdiskotek klokken fem om morgenen?

Hvad pokker, har jeg ikke lige læst den her historie, siger du?

Og jo, det har du.

For det er kun få dage siden, jeg fortalte om et debatarrangement, hvor Politiken har inviteret fem feminister til at svare på, om der stadig er brug for feminisme.

Men nu er den altså gal igen.

Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, afholder i morgen eftermiddag et arrangement under overskriften ‘Er der stadig brug for kvindelitteratur?’.

Til at svare på det har KVINFO inviteret fire forfattere, og ganske rigtigt:

Alle fire er kvinder.

Panelet består af Mette Moestrup, Lone Hørslev, Hanne Viemose Højgaard og Tania Ørum, som skal forholde sig til, om der stadig er brug for de bøger, de skriver.

Spændende?

Ikke just.

For præcis som fem feminister selvfølgelig mener, at der stadig er brug for feminisme, mener fire kvindelige forfattere selvfølgelig, at der stadig er brug for kvindelige forfattere.

Det behøver man ikke en udvidet spåkoneuddannelse for at forudsige.

Og misforstå mig nu ikke.

Behovet for kvindelitteratur er da bestemt et spørgsmål, som ligger inden for rammerne af, hvad KVINFO med rimelighed kan beskæftige sig med.

Men hvorfor, hvorfor er det, at KVINFO – centret for køn, ligestilling og mangfoldighed – sammensætter et panel, der er mere kønsskævt end et provinsdiskotek klokken fem om morgenen?

Jeg mener, det er vel ikke sådan, at kun kvinder kan sige noget intelligent om behovet for kvindelitteratur?

Eller hvad?

Arrangementets kønsmæssige mangel på mangfoldighed stopper i øvrigt ikke her.

Også aftenens ordstyrer, Dorthe Chakravarty, er kvinde, ligesom tre inviterede musikere, Signe Marie Svennum, Johanne Holm og Ragnhild Bjørk Evensen, er det.

Alt i alt altså otte kvinder og nul mænd på en dag, hvor svaret – præcis som til Politikens debatarrangement – er givet på forhånd.

Og hvorfor?

Fordi nogle af de organisationer, som taler mest om ligestilling og mangfoldighed, tilsyneladende ikke vægter principperne særlig højt, når det drejer sig om deres egne arrangementer.

Hykler vi? Det tror jeg nok, vi gør.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview