18. maj, 2024

KVINFO-direktør: Mål forsvarsledere på mangfoldighedsindsats

Henriette Laursen, pressefoto, KVINFO. Fotograf: Steen Brogaard.

Forsvarets ledere bør måles på, hvor mangfoldigt de forfremmer, mener KVINFO-direktør Henriette Laursen.

Fremtidens forsvarsledere skal måles på deres evne til at skabe mangfoldighed.

Det mener direktør for KVINFO, Danmarks videnscenter for køn og ligestilling, Henriette Laursen.

“Kvinfo anbefaler, at Forsvarets ledere på alle niveauer uddannes i mangfoldigheds- og ligestillingsarbejde, og at lederne fremover bliver målt på deres mangfoldighedsindsats i forbindelse med forfremmelser”, skriver hun i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

En evergreen

Det er ikke første gang, Henriette Laursen efterlyser mere mangfoldighed i diverse organisationer.

I oktober 2020 langede hun ud efter ungdomspartierne og foreslog, at deres støtte skulle afhænge af, om de var gode eller dårlige til at skabe “ligestilling og mangfoldighed”.

“En grundbetingelse for at modtage driftstilskud bør være, at ungdomspartiet aktivt bekæmper seksuelle overgreb og kønskrænkende adfærd. Derudover bør størrelsen af driftstilskuddet afhænge af evnen til at skabe ligestilling og mangfoldighed i partiet,” skrev Henriette Laursen i et debatindlæg i Politiken.

I november samme år efterlyste KVINFO-direktøren – ligesom hun gør nu – at ledere skal måles på deres evne til at skabe mangfoldighed og ligestilling.

“Hvis vi nu begyndte at måle vores mellemledere og ledere på, om de faktisk kunne skabe mangfoldighed og ligestilling i de teams, eller hvad det nu er, de driver, så tror jeg automatisk, man ville være nødt til også at adressere en eventuelt sexistisk kultur, sagde Henriette Laursen.

– Det, jeg egentlig argumenterer for, det er, at man begynder at få det ind i sin kerne i stedet for projekter, der ligger ude omkring, og begynder at måle sine ledere og mellemledere, fortsatte hun lidt efter.

– Det kunne man også gøre i et parti: Hvad er det, der egentlig tæller her? Ja, det er faktisk også, at man kan skabe ligestilling og mangfoldighed, der hvor man er, tilføjede Henriette Laursen.

Kniber med mangfoldigheden i KVINFO

KVINFO-direktørens krav til andre står i kontrast til KVINFO’s evne til at skabe ligestilling og mangfoldighed i egne rækker.

Reelligestilling.dk har gentagne gange optalt antallet af mandlige og kvindelige medarbejdere i KVINFO, og hver gang har fordelingen vist sig at være skæv.

I 2016 udgjorde kvinder 86 procent af KVINFO’s medarbejdere. I 2017 var tallet 93 procent, og i 2020 var det 90 procent.

I dag udgør kvinder 84 procent af medarbejderne i Danmarks videnscenter for køn og ligestilling. Syv af KVINFO’s 44 medarbejdere er mænd.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview