19. maj, 2024

Ny demonstration mod voldtægt i København torsdag

Gruppen #AldrigDinSkyld arrangerer ny demonstration mod voldtægt foran Justitsministeriet i København i morgen fredag. Billede: Arkivfoto/#AldrigDinSkyld
Gruppen #AldrigDinSkyld arrangerer ny demonstration mod voldtægt foran Justitsministeriet i København i morgen torsdag. Billede: Arkivfoto/#AldrigDinSkyld

Gruppen #AldrigDinSkyld arrangerer demonstration foran Justitsministeriet torsdag den 19. maj klokken 17.00.

Det er kun få uger siden, at der blev afholdt demonstrationer mod voldtægt i flere danske byer, og i morgen fortsætter protesterne, når gruppen #AldrigDinSkyld kalder til endnu en af slagsen under overskriften: ‘Mindehøjtidelighed – begravelse af retssikkerheden for voldtægtsofre’.

Demonstrationen finder sted foran Justitsministeriet i det indre København torsdag klokken 17.00, og foreløbig har 666 vist sig interesserede i at deltage via arrangementets Facebook-side. Ved demonstrationen vil der blandt andet blive lagt blomster og tændt lys for at udtrykke utilfredshed og sorg over det, demonstranterne opfatter som manglende retssikkerhed.

Demonstrationen falder sammen med afslutningen på den store ligestillingskonference Women Deliver, som har fundet sted i København fra den 16. maj og har sin sidste dag i morgen.

Kom klædt i sort eller med sørgebind

Om demonstrationen skriver #AldrigDin Skyld på arrangementets Facebook-side:

Retssystemet fejler igen.

Der er ingen retssikkerhed for voldtægtsofre. Samfundet tager det ikke alvorligt og prioriterer det ikke.

De nyeste sager om både den 14-årige pige, hvis overgrebsmand er blevet frifundet for voldtægt, selvom pigen skreg på hjælp og overgrebet måtte stoppes af tililende, og en anden meget alvorlig sag om voldtægt og vold af meget brutal karakter, der endte med at anklagemyndigheden nægtede at rejse tiltale mod gerningsmanden, er symboler på et retssystem, som ikke fungerer. Vi husker stadig levende sagen fra Herfølge, hvor 3 mænd i april blev frifundet for voldtægt af en fuld og sukkersyg pige. Denne sag er heldigvis blevet anket.

Fælles for sagerne er den manglende retfærdighed og retssikkerhed for ofrene.
Derfor indkalder vi til mindehøjtidelighed for alle voldtægtsofre, der ikke har opnået retfærdighed.

Kommentarerne når sagerne er nået ud i pressen, siger os, at rigtig mange mennesker er trætte af at straffrihed, er den hyppigste reaktion fra systemet.

Det vil vi gøre opmærksom på. Det er en skamplet på retssikkerheden for ofrene.

Derfor indkalder vi til en symbolsk mindehøjtidelighed, hvor vi sørger.

Konkret vil vi lægge blomster, lys og breve foran Justitsministeriet. Vi opfordrer alle, som også har fået nok til at gøre det samme. Kom meget gerne klædt i sort eller med sørgebind for at vise jeres sorg over den manglende retssikkerhed.

Tale ved Mette Viktoria Pabst Andersen

Ved demonstrationen vil der blive afholdt en tale af den socialdemokratiske blogger Mette Viktoria Pabst Andersen. Til #AldrigDinSkyld siger hun:

Jeg er chokeret over, hvordan vores samfund og vores retssystem behandler kvinder, der har været udsat for voldtægt. Det første, man spørger et voldtægtsoffer om, er altid, hvad hun havde på, hvordan hun opførte sig, og om hun var fuld. Som om det er hende, der bærer ansvaret for en andens overgreb. I Danmark er der en kultur om, at det er kvinders egen skyld, at de bliver udsat for overgreb – og det er noget svineri. Den kultur skal vi have ændret på.

Demonstrationen, som anbefales af Everyday Sexism Project Danmark og Overhørt Sexisme i Danmark, kommer på et tidspunkt, hvor voldtægtsdebatten fortsat er i fuld gang. Senest har en advokat i Politiken argumenteret for, at det på ingen måde er for nemt at blive frikendt for voldtægt.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview