13. juni, 2024

Politi opfordrer professor til brug af livvagter: Mener mænd er mænd

Pladsen foran biblioteket på University of Sussex. Et af de steder, politiet rådgiver filosofiprofessor Kathleen Stock til ikke at opholde sig uden livvagter. Billede: Wikimedia Commons, Umezo KAMATA.

Den britiske filosofiprofessor Kathleen Stock udsættes for dødstrusler.

Professor i filosofi ved University of Sussex Kathleen Stock er midt i sit livs krise.

Det britiske politi har rådet hende til at installere overvågningsudstyr i sit hjem og undlade at færdes på universitetet uden livvagter. Hun har desuden fået en direkte linje til politiet på sin telefon.

Kathleen Stocks brøde? Hun mener, biologisk køn er en realitet.

Bange for at gå på gaden

Den 48-årige filosofiprofessor er rystet over situationen og mener ikke, at hendes arbejdsgiver, University of Sussex, har gjort nok for at beskytte hende.

Grupper af studerende har organiseret underskriftsindsamlinger og demonstreret på universitet iført masker og elefanthuer for at få hende fyret. Online er hun blevet udsat for chikane og dødstrusler. Hun fortæller, at hun har svært ved at sove, og at hun er bange for at gå på gaden.

Stock har i tre år argumenteret for, at mænd ikke kan blive kvinder gennem kønsskifteoperationer. Hun har desuden argumentet for vigtigheden af områder forbeholdt kvinder i fængsler og på krisecentre.

Det er disse synspunkter, aktivisterne raser over. I deres øjne er Stocks opfattelser udtryk for transfobi, hvilket bør få universitetet til at fyre hende.

Ikke acceptabelt at såre nogen

– Jeg synes ikke, hun skal arbejde på universitetet, siger en studerende, 20-årige Rees, der ikke vil opgive sit efternavn, til The Times.

– Der er spørgsmålet om akademisk frihed, men der må være grænser. Hvis nogen ønskede at udtrykke støtte til racistisk retorik i forelæsningssalen, skulle vedkommende så have lov til det på grund af akademisk frihed? tilføjer Rees.

En anden studerende, 20-årige Mercedes Dang, siger til the The Times, at Stock skal undskylde, hvis hun ikke bliver fyret.

– Hun har sagt offentligt, at hun ikke mener, transmænd er mænd, og transkvinder er kvinder. Det burde ikke være acceptabelt for en professor at sige ting, som kan såre nogen, og som kan invalidere nogens identitet og person, og hvem de er, siger hun.

På sociale medier deles hadefulde memes rettet mod filosofiprofessoren. Et af dem viser en mand med en pistol og teksten: »Kathleen Stock rest your weary head«.

Fortryder ikke

Trods truslerne, forholdsreglerne og en frygt for sin akademiske fremtid har sagens hovedperson ikke fortrudt, at hun har sagt, hvad hun mener.

– Jeg fortryder ikke, at jeg gjorde det. Jeg beundrer alle, der tager risici for at sige fra, siger Kathleen Stock til The Times.

Twitter, hvor Stock takker dem, der støtter hende, uddyber hun sit synspunkt.

– Universiteter er ikke steder, hvor studerende bare skal forvente at høre deres egne tanker reflekteret tilbage til dem. Argumenter skal mødes med argumenter og evidens med evidens, ikke med intimidering eller aggression, skriver hun.

Opbakning fra universitetsledelsen

Kathleen Stock var i januar i år en af i alt 1.123 personer, der blev »Officer of the Order of the British Empire« for sit akademiske arbejde. Det fik en række af Stocks kolleger til at skrive et åbent brev, hvori de anklager Stock for transfobi.

I marts udgav hun bogen Material Girls: Why Reality Matters for Feminism.

University of Sussex meddelte torsdag, at det bakker Kathleen Stock op, og at det vil undersøge sagen, herunder truslerne mod Stock.

– Alle på universitetet har ret til at være fri for chikane og intimidering. Vi kan ikke og vi vil ikke tolerere trusler mod højt værtsatte akademiske friheder, og vil vil træffe enhver nødvendig beslutning for at beskytte vores fællesskabs rettigheder, udtalte vice-chancellor på University of Sussex, Adam Tickell.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview