15. juli, 2024

Restauratør anmeldt for kønsdiskrimination på grund af ‘kvinderabat’

Er det rimeligt, at kvinder betaler mindre for maden på restauranter? Det mener ejeren af restauranten Nebbebodagarden, Ivan Todorov. Billede: Arkivfoto/screenshot fra Nebbebodagardens menukort.
Er det rimeligt, at kvinder betaler mindre for maden på restauranter? Det mener restauratør Ivan Todorov. Billede: Arkivfoto/screenshot fra Nebbebodagardens menukort.

Tirsdag blev det kendt, at restauratør i Sverige giver rabat til kvindelige frokostgæster. Torsdag blev han anmeldt til Diskriminationsombudsmanden.

Ifølge Ivan Todorov, som ejer restauranten Nebbebodagården i Olofström, har kvinder ikke de samme muligheder for at gå ud at spise, som mænd har.

Det skyldes, mener Todorov – som foruden at være restauratør er kommunalpolitiker for Vänsterpartiet – ikke mindst den manglende ligeløn, og derfor besluttede han for nylig at tilbyde sine kvindelige gæster rabat på restaurantens frokostbuffet.

10 kroner mindre

‘Kvinderabatten’ er på 10 kroner og betyder, at mænd skal betale 85 kroner for buffeten, mens kvinder slipper med 75 kroner.

Mænd betaler 10 kroner mere end kvinder for frokostbuffeten på restaurant Nebbebodagården i Olofström.
Mænd betaler 10 kroner mere end kvinder for frokostbuffeten på restaurant Nebbebodagården i Olofström. Billede: Screenshot af udsnit af restaurantens menukort.

En rabat, som ikke burde være nødvendig, mener Todorov.

– I den perfekte verden ville jeg ønske, at kvinder havde de samme muligheder som mænd for at gå ud at spise. Og selv om jeg formentlig ikke kan ændre det generelle problem, så er det mindste, jeg kan gøre, at ændre vores priser, siger han til TheLocal.se.

Opfatter ikke rabatten som diskrimination

Ifølge Todorov er det forkert at opfatte ‘kvinderabatten’ som et udtryk for diskrimination.

– Jeg anser det ikke for at være diskrimination. Jeg er heller ikke bekymret for at begå lovbrud. Hvis nogen mener, at det, jeg gør, er forkert, så må de anmelde det. At mænd har råd til at spise ude, men kvinder ikke har, det opfatter jeg som diskrimination, siger han ifølge 24blekinge.se.

En opfordring, Todorov måske skulle have holdt igen med. I hvert fald blev han senere torsdag anmeldt til Diskriminationsombudsmanden, der nu skal tage stilling til sagen.

Loven er klar: Man må ikke diskriminere på køn

Ifølge den svenske juraprofessor Susanne Fransson er der imidlertid ikke meget at rafle om. Den svenske lov er klar i forhold til spørgsmål om forskellige priser til mænd og kvinder.

– Desværre er der intet rum for positiv særbehandling baseret på køn. Diskriminationsloven er temmelig skrap, og reglen om ligebehandling er meget stærk, siger hun til nyhedsbureauet TT.

Todorov tager dog anmeldelsen roligt.

– At nogen har anmeldt det til Diskriminationsombudsmanden er ikke noget, jeg kan gøre noget ved. Hvis det er ulovligt, så må det være sådan, men jeg har i hvert fald fået gjort opmærksom på noget, som vi har brug for at debattere, siger han.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview