9. september, 2024

Roskilde Festival afholdt igen – denne gang i Innsbruck

18 kvinder blev udsat for gruppeovergreb nytårsaften 2016-2017 i Innsbruck. Billede: Gade i Innsbruck, arkivfoto.

Igen i år blev kvinder udsat for seksuelle gruppeovergreb nytårsaften. Denne gang skete det i østrigske Innsbruck.

Da godt 500 kvinder blev udsat for seksuelle overgreb i Køln nytårsaften 2015-2016, lød svaret fra flere danske feminister, at det ikke var stort værre, end hvad der foregår på Roskilde Festival hvert år.

– Herhjemme kalder vi det drengestreger, når hvide unge drenge og fyre i flok, i folkeskolen og på andre uddannelsesinstitutioner, blufærdighedskrænker, sexchikanerer og sexforulemper piger, skrev tidligere næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund Ulla Tornemand i et debatindlæg i Politiken.

Og endnu mere direkte var feminist og stand up-komiker Sanne Søndergaard på Facebook.

Sanne Søndergaards opdatering, som kom en uge efter masseovergrebene på mere end 500 kvinder nytårsaften 2015-2016 i Køln. Billede: Screenshot, sociale medier.

Men det var ikke drengestreger.

Nej, det mellemøstlige fænomen taharrush gamea var kommet til Europa. En særlig form for seksuelt overgreb, hvor flere mænd i fællesskab først udser sig et kvindeligt offer, dernæst omringer hende og til sidst begramser hende, inden det i nogle tilfælde ender med fuldbyrdet voldtægt.

Fænomenet sås ikke blot nytårsaften 2015-2016, hvor kvinder foruden i Køln blev udsat for taharrush gamea i en lang række mellem- og nordeuropæiske byer, men gentog sig flere gange i løbet af 2016. Ikke mindst ved de svenske musikfestivaler var denne særlige overgrebsform et problem sommeren igennem.

Nytårsaften 2016-2017 havde politiet i Køln taget en lang række forholdsregler, og forlydenderne fra den tyske by lyder på, at nytårsaften forløb anderledes fredeligt end i ved fejringen året før.

Men problemet var ikke forsvundet.

I Innsbruck i Østrig gentog det sig, denne gang med 18 kvindelige ofre i alderen 19 til 25. Kvinderne blev omringet af mænd, som begyndte at tage på dem på brysterne og mellem benene.

Det fortæller TV 2.

– Der er helt sikkert tale om udlændinge, meddeler en talsmand fra politiet, og vidner har bekræftet, at der er tale om mørke mænd i 20’erne og 30’erne, som talte engelsk eller dårligt tysk.

Politiet har desuden videooptagelser samt billeder af gerningsmændene, dog i dårlig kvalitet.

Var det så endnu en Roskilde Festival, de afholdt i Innsbruck for fem dage siden? Endnu et eksempel på et generelt problem med sexisme i samfundet? Endnu et bevis på, at sexisme er et tværkulturelt problem, som alle mænd bidrager til og bør være med til at løse?

Nej, nej og nej.

Det var desværre ingen Roskilde Festival, og det var ikke noget, der minder om, hvad der i øvrigt foregår. Som Ernst Kranebitter fra politiet i Innsbruck ifølge TV 2 udtrykte det til AFP:

– Vi har aldrig oplevet noget lignende før.

***

Taharrush gamea kan ikke sammenlignes med, hvad etniske nordeuropæiske mænd render rundt og foretager sig.

– Jo, det kan, for jeg blev selv gramset på røven mod min vilje under en koncert til Roskilde sidste år, og det var en hvid fyr fra Jylland, der gjorde det, siger du?

Til det må man svare, at den omtalte fyr skal lære at opføre sig ordentligt, men at de to situationer heldigvis for dig er komplet usammenlignelige.

Medmindre, altså, Gud forbyde det, at det, du blev udsat for på Roskilde sidste år, var det samme, som CBS-reporter Lara Logan blev udsat for i 2011. Det, hun efterfølgende beskrev som at blive voldtaget med hænderne:

– Pludselig, før jeg overhovedet ved, hvad der sker, mærker jeg hænder, der tager på mine bryster, rør mig i skridtet, tager på mig bagfra. Jeg mener, det er ikke én person, og så stopper det, det er mere en person, og så en anden og så en anden.

– Min trøje var rundt om min hals. Jeg mærkede øjeblikket, da min bh brast. De rev metalbøjlerne af min bh. De rev dem op. Og jeg kunne mærke det, for jeg kunne mærke luften på mit bryst og mod min hud. Og…jeg kunne mærke dem flå, de flåede i bogstavelig forstand bare mine bukser i stykker.

– Og så mærkede jeg mit undertøj forsvinde…og jeg husker, at jeg kiggede op…da mit tøj gav efter, husker jeg, at jeg kiggede op og så dem tage billeder med deres mobiltelefoner, flashene fra kameraerne i deres mobiltelefoner.

Overgrebene på Lara Logan skete på Tahrir-pladsen i Cairo.

Heller ikke det var nogen Roskilde Festival.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview