14. april, 2024

Skiftede køn og slap for fængsel

Retten i Tønsberg, Norge. Billede: Wikipedia.

Tønsberg, Norge: En borger er som konsekvens af et kønsskifte fra mand til kvinde blevet idømt samfundstjeneste i stedet for fængsel.

En kvinde er i retten i Tønsberg, Norge, blevet idømt 358 timers samfundstjeneste for besiddelse og brug af 171,7 gram amfetamin.

Besiddelse af amfetamin i den mængde giver normalt halvandet års fængsel i Norge, men kvinden fik »rabat« i retten, fordi hun har skiftet køn fra mand til kvinde.

Det fortæller NRK.

Frygtede andre indsatte

Den tiltalte indledte kønsskiftet i 2015 og er i dag formelt set en kvinde med kvindeligt cpr-nummer.

Hun sagde i retten, at hun var usikker på, hvordan hun ville takle et fængselsophold, og at hun frygtede for, hvordan andre indsatte ville forholde sig til hende.

Selv om kvinden har statens ord for, at hun er kvinde, modtager hun fortsat psykologisk hjælp til at håndtere sin kønsidentitet.

»Tiltalte er reelt set en anden i dag«

Til grund for den usædvanligt milde straf, som afviger fra, hvad kvinden ville være blevet idømt, hvis hun »blot« havde været en mand, lagde retten i Tønsberg blandt andet, at kvinden i dag er en anden, end hun var i 2016, da lovovertrædelsen fandt sted.

– Retten finder, i mangel af oplysninger om det modsatte, at tiltalte ikke bare formelt set, men også reelt set, er en anden i dag, end da det strafbare forhold fandt sted, står der ifølge NRK i dommen.

Retten lagde desuden vægt på, at kvinden kort efter pågribelsen i 2016 brød med sit tidligere miljø, og at hun ikke længere er bruger af narkotika.

Kvindens straf på 358 timers samfundstjeneste skal udføres inden for et år.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview