17. juli, 2024

Tre ud af fire arabiske mænd siger nej til ligestilling

Ifølge FN-rapporten ‘Understanding masculinities’ mener tre ud af fire arabiske mænd, at en kvindes primære opgave er at tage sig af de huslige opgaver. Billede: Arkivfoto.

Ny FN-rapport dokumenterer, at de fleste arabiske mænd er modstandere af ligestilling. Kvindens primære opgave ligger i hjemmet, mener de.

Tre ud af fire – eller 75 procent – af de arabiske mænd er modstandere af ligestilling.

Sådan lyder konklusionen på FN-rapporten ‘Understanding masculinities‘, der baserer sig på undersøgelser foretaget af UN Women og den private ligestillings-organisation Promundo i Egypten, Libanon, Marokko og de ­palæstinensiske områder.

En kvindes opgave er i hjemmet

Forskerne bag rapporten spurgte små 10.000 mennesker – omtrent lige så mange kvinder som mænd – mellem 18 og 59 om deres holdninger til køn og ligestilling, og svarene efterlader ingen tvivl om holdningen til ligestilling blandt araberne.

– To tredjedele til mere end tre fjerdedele af mændene støtter den opfattelse, at en kvindes vigtigste opgave er at tage sig af husholdningen, skriver forskerne i referatet af undersøgelsen.

– Kvinder internaliserer ofte de samme uligestillede opfattelser: omkring halvdelen eller flere af kvinderne i de fire lande støtter den samme idé, tilføjer de.

Undersøgelsen viser også, at modstanden mod ligestilling deles af både unge og gamle arabere.

Letpåklædte kvinder fortjener sexchikane

Dykker man ned i rapportens mange delspørgsmål, kan man finde flere interessante og opsigtsvækkende tal.

Eksempelvis mener mere end en tredjedel af de palæstinensiske mænd og mere end hver femte palæstinensiske kvinde, at det skal være lovligt for mænd at slå kvindelige familiemedlemmer ihjel ved såkaldte æresdrab.

Holdningen til æresdrab i Palæstina. Billede: Screenshot fra ‘Understanding masculinities’.

Et andet eksempel er holdningen til kvinders påklædning og sexchikane. I Marokko mener 72 procent af mændene og 78 procent af kvinderne, at en kvinde fortjener at blive chikaneret, hvis hun klæder sig udfordrende.

Holdningen til chikane og kvinders påklædning i Marokko. Billede: Screenshot fra ‘Understanding masculinities’.

‘Understanding masculinities’ er finansieret af det svenske agentur SIDA. Rapporten kan læses eller hentes i sin fulde længde her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview