19. maj, 2024

Udenrigsministeriet afsætter milliard til jobskabelse i Nordafrika og Jordan

Udenrigsministeriet. Her fotograferet i 2008. Billede: Wikimedia Commons, Pbn-dk.

Pengene skal især bruges på at fremme kvinders jobmuligheder.

Udenrigsministeriet har afsat en milliard kroner til Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram over de næste fem år.

Heraf skal 220 millioner kroner gå til at forbedre unges muligheder på arbejdsmarkedet, entreprenørskaber og adgang til relevante erhvervsuddannelser i programmets fokuslande, Marokko, Tunesien, Jordan og Egypten.

Det meddeler PlanBørnefonden, som skal stå i spidsen for arbejdet, i en pressemeddelelse.

Fokus på kvinder

De 220 millioner kroner vil blive målrettet unge kvinders arbejdsmuligheder. Det fortæller vicedirektør i PlanBørnefonden, Anne Smith Petersen.

– Det er helt afgørende for regionen, at den kommende generation – og særligt unge kvinder – etablerer sig på arbejdsmarkedet, siger hun i pressemeddelelsen.

– Det og andre udfordringer glæder vi os til at arbejde med i tæt samarbejde med de unge selv, lokale partnere og den private sektor. Vi er taknemmelige og stolte over muligheden for at bygge videre på de resultater, der er skabt under DAPP, tilføjer Anne Smith Petersen.

PlanBørnefondens fokus på piger og kvinder er ikke nyt for organisationen.

På sin hjemmeside har PlanBørnefonden undersider dedikeret til piger, men ikke til drenge, mulighed for donationer til piger, men ikke til drenge, og hvert år uddeler organisationen en Pigepris, men ikke en Drengepris.

PlanBørnefonden har heller ingen planer om at indstifte en Drengepris. Det bekræftede organisationen i 2020 over for Reelligestilling.dk

PlanBørnefonden indstiftede i 2018 prisen ‘PlanBørnefondens Pigepris’. Prisen uddeles på FN’s Internationale Pigedag den 11. oktober og hylder en person, en organisation eller en virksomhed, som gør en ekstraordinær indsats for at fremme pigers rettigheder og ligestilling. PlanBørnefonden har ingen ‘PlanBørnefondens Drengepris’, som hylder en person, en organisation eller en virksomhed, som gør en ekstraordinær indsats for at fremme drenges rettigheder og ligestilling. Hvad er årsagen til, at PlanBørnefonden uddeler en Pigepris, men ikke en Drengepris?

– Fordi vi som organisation kæmper for at gøre opmærksom på de mange områder, hvor piger bliver diskrimineret alene på grund af deres køn. Pigeprisen er til for at hylde dem, der tager del i den kamp og gør en forskel for pigers rettigheder, svarede Allan Bjerreskov, Press Manager i PlanBørnefonden.

Har PlanBørnefonden nogen planer om at indstifte en Drengepris?

– Nej, svarede Allan Bjerreskov.

PlanBørnefonden i spidsen for konsortium

Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram er Danmarks samarbejdsprogram med Mellemøsten og Nordafrika.

Programmet startede i 2003 og bidrager ifølge sin hjemmeside til at styrke god regeringsførelse og sikre økonomiske muligheder, særligt for unge og kvinder i regionen, gennem partnerskaber.

I alt fire organisationer skal være med til at forbedre især kvinders muligheder på arbejdsmarkederne i de fire fokuslande, Marokko, Tunesien, Jordan og Egypten. Foruden PlanBørnefonden består konsortiet af Dansk Erhverv, GAME og Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview