Zeuthen: Vi risikerer at lukke munden på kvindelige journalister

Medierne skal blive bedre til at beskytte især kvindelige journalister og journalister med minoritetsbaggrund mod digital chikane, mener IMS-ambassadør Iben Maria Zeuthen. Billede: Pixabay.com.

I 2020 opfordrede Zeuthen journalister til at “slukke for mikrofonen” for personer med “det modsatte synspunkt”.

– Det er vigtigt at få gjort op med den digitale chikane, fordi ellers lukker vi munden på især kvindelige journalister og minoritets-journalister.

Sådan siger journalist Iben Maria Zeuthen, ambassadør for IMS – International Media Support – ifølge fagbladet Journalisten til IMS’ hjemmeside.

Udtalelsen falder i forbindelse med en kampagne mod digital chikane, Zeuthen og IMS har lanceret i anledning af Kvindernes internationale kampdag.

Sluk for mikrofonen for dem med det modsatte synspunkt

Zeuthens frygt for at “munden lukkes” på kvindelige journalister og minoritets-journalister står i kontrast til Zeuthens tidligere opfordringer til journalister om at “slukke for mikrofonen” for debattører, hun er uenig med, herunder “ligestillingsmodstandere”.

– Ja, det kalder jeg dem, for de forsinker med deres meninger et ligestillet samfund. Alle dem, der – som udenforstående – tror, de ved bedre, når de bliver stillet over for beretninger om uligestillende situationer, undertrykkende adfærd eller patriarkalske strukturer, skrev Zeuthen i et debatindlæg i Ekstra Bladet i efteråret 2020.

Iben Maria Zeuthen, ambassadør for IMS.

– Det er vigtigt, at vi som journalister slukker for mikrofonen for dem med det modsatte synspunkt, når det modsatte synspunkt en gang for alle er underkendt. Og det går nogle gange for langsomt. Det gjorde det med klimafornægterne, det gjorde det med vaccinefornægterne, og det gør det med ligestillingsmodstanderne, skrev hun.

En af dem, medierne ifølge Zeuthen skulle udelukke fra debatten om ligestilling, var Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard.

– Vi behøver simpelthen ikke invitere hende ind og tale om ligestilling. Pia har intet særligt kendskab til emnet. Hun har ikke researchet, hun giver intet udtryk for at lytte, og tydeligvis har hun, siden hun sidst var i manegen på denne dagsorden, intet lært. Derudover taler hun mod bedre vidende, og hendes synspunkter er både modbeviste og uddaterede, skrev Zeuthen.

Ambassadør-Iben og debattør-Iben

Det er ikke første gang, Zeuthen anlægger en anden tone, når hun træder frem som IMS-ambassadør.

Blot to uger efter sine opfordringer til medierne om at “slukke for mikrofonen” for “dem med det modsatte synspunkt”, fastslog Zeuthen i en samtale med daværende udviklingsminister Rasmus Prehn (S), at hun er tilhænger af den demokratiske samtale, hvor synspunkter mødes og brydes.

– Ja, vi skal passe på den demokratiske samtale. Vi skal være uenige, men vi skal være det af et varmt hjerte, sagde Zeuthen til udviklingsministeren.

Senere gentog Zeuthen sin pointe med ordene:

– Jeg synes godt, vi kunne tage at passe lidt bedre på vores store samtale.

Seks anbefalinger

I forbindelse med kampagnen har Zeuthen og IMS fremsat seks anbefalinger til danske medier, som kan bidrage til at beskytte journalister. De seks anbefalinger er:

  1. Lav en risikovurdering før journalisten begynder på sin historie.
  2. Hjælp journalisten med at sikre egne persondata.
  3. Moderer hadefulde kommentarer på egne platforme.
  4. Giv journalisten mulighed for at rapportere angreb.
  5. Støt op om journalisten – tag afstand fra online chikane.
  6. Hav en klar strategi for bekæmpelse af online chikane.

Zeuthen og IMS har desuden startet en underskriftindsamling. Her kan borgere skrive under på, at medierne skal tage ansvar for debatten og journalisters sikkerhed.

IMS

IMS er en dansk NGO, som arbejder for global udbredelse af pressefrihed og ytringsfrihed. Organisationen er stiftet af Danske Medier, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Dansk Journalistforbund og modtager hvert år et tocifret millionbeløb i støtte fra Udenrigsministeriet.

I 2022 blev IMS kritiseret for at bevilge kontrakter til et bestyrelsesmedlem og en ægtefælle til en ansat. Kritikken fik ifølge Frihedsbrevet IMS til at rette ind.

Iben Maria Zeuthen har været ambassadør for IMS siden februar 2020.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *