Iben Maria Zeuthen hylder som IMS-ambassadør den demokratiske samtale. Som debattør ønsker hun »mikrofonen slukket« for meningsmodstandere.
Journalist Iben Maria Zeuthen blev i februar udnævnt til ambassadør for IMS, en dansk NGO, der arbejder for global udbredelse af pressefrihed og ytringsfrihed.
Det var første gang, IMS – International Media Support – udpegede en ambassadør, og i sin begrundelse for valget var organisationens direktør, Jesper Højberg, fuld af lovord om Iben Maria Zeuthen.
– Iben løfter allerede, på dygtig og konstruktiv vis, den væsentlige debat om online omgangsformer i Danmark, sagde han ifølge GlobalNyt og tilføjede kort efter:
– Iben har en solid journalistisk faglighed og brænder også for, at alle skal have adgang til god journalistik, man kan stole på – helt på linje med IMS’ værdier.
Vi skal passe på den demokratiske samtale
Som ambassadør for IMS hylder Iben Maria Zeuthen værdier som ytringsfrihed og pressefrihed.
I en nylig samtale med udviklingsminister Rasmus Prehn, som kan ses nederst i denne artikel, fastslår hun blandt andet, at hun er tilhænger af den demokratiske samtale, hvor synspunkter mødes og brydes.
– Ja, vi skal passe på den demokratiske samtale. Vi skal være uenige, men vi skal være det af et varmt hjerte, siger Iben Maria Zeuthen til udviklingsministeren.
Senere i interviewet gentager den 35-årige journalist pointen med ordene:
– Jeg synes godt, vi kunne tage at passe lidt bedre på vores store samtale.
Sluk mikrofonen for dem med det modsatte synspunkt
Disse udtalelser står i kontrast til, hvad Iben Maria Zeuthen for blot to uger siden skrev som offentlig debattør.
Her opfordrede hun til, at journalister skal »slukke mikrofonen« for blandt andre »ligestillingsmodstandere«.
– Det er vigtigt, at vi som journalister slukker for mikrofonen for dem med det modsatte synspunkt, når det modsatte synspunkt en gang for alle er underkendt. Og det går nogle gange for langsomt. Det gjorde det med klimafornægterne, det gjorde det med vaccinefornægterne, og det gør det med ligestillingsmodstanderne, skrev hun i et debatindlæg på Ekstra Bladet, hvorefter hun uddybede, hvem disse »ligestillingsmodstandere« er.
– Ja, det kalder jeg dem, for de forsinker med deres meninger et ligestillet samfund. Alle dem, der – som udenforstående – tror, de ved bedre, når de bliver stillet over for beretninger om uligestillende situationer, undertrykkende adfærd eller patriarkalske strukturer,
Senere i indlægget forklarede Iben Maria Zeuthen, at Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard er en af disse »ligestillingsmodstandere«, som medierne i hendes øjne bør »slukke mikrofonen« for.
– Vi behøver simpelthen ikke invitere hende ind og tale om ligestilling. Pia har intet særligt kendskab til emnet. Hun har ikke researchet, hun giver intet udtryk for at lytte, og tydeligvis har hun, siden hun sidst var i manegen på denne dagsorden, intet lært. Derudover taler hun mod bedre vidende, og hendes synspunkter er både modbeviste og uddaterede, skrev hun.
Skatteyderfinansieret feministisk journalistik
Af samtalen mellem Iben Maria Zeuthen og Rasmus Prehn fremgår det, at IMS støtter »feministisk journalistik«. Som eksempel fremhæves det libanesiske medie Daraj, hvor 80 procent af de ansatte er kvinder.
Støtten til Daraj kalder Iben Maria Zeuthen kalder »et kongseksempel på, hvordan kan man nuancere pressen«.
– Det projekt, som du taler om i Libanon, er jo et kongseksempel på, hvordan man kan nuancere pressen. Kønskvotienten på medierne bliver jo også afspejlende for, hvad det er for nogle historier, man producerer, siger hun.
Af Udenrigsministeriets hjemmeside fremgår det, at IMS er »strategisk partner« og en del af Danmarks »udviklingspolitiske og humanitære strategi«.
Til sit arbejde modtager IMS en årlig bevilling fra den danske stat på 18 millioner kroner.