23. maj, 2024

At dele eller ikke at dele – det er spørgsmålet

Hvad gør man, hvis man gerne vil dele indhold på nettet, men vil forhindre at det gavner den kilde, man linker til? Svaret er donotlink.com.

Søndag brugte jeg nogle timer på at skriv en kronik til Reelligestilling.dk. Den handlede om årsagerne til at starte siden og om den modstand, man møder, når man drister sig til at udfordre gældende synspunkter.

Mandag aften kunne jeg se, at en del mennesker faktisk havde læst kronikken. Når man driver et website, kan man nemlig se, hvor mange der læser ens indhold. Man kan også se, hvor trafikken kommer fra – fx om folk er kommet til ens side fra Facebook, fra en googlesøgning eller fra et andet website.

Da kronikken havde uventet mange læsere, besluttede jeg mig for at se på, hvor trafikken kom fra. Her opdagede jeg en kilde, jeg ikke kendte på forhånd. Den hed donotlink.com. Jeg kunne se, at meget af trafikken kom fra donotlink.com, så jeg besluttede mig for at finde ud af, hvad det egentlig handlede om.

Det viste sig, at donotlink.com er en side på nettet, man kan bruge, hvis man ønsker at dele indhold, men ikke vil have at ens deling gavner kilden til indholdet.

På nettet er det sådan, at jo mere en sides indhold bliver delt, jo bedre kommer siden til at placere sig i søgemaskiner som Google. Donotlink.com er en “service” til folk, der vil undgå, at det sker. Her kan de lave links, som linker uden at give værdi til den side, de linker til.

Jubeltorsk, kleptoman, interplanetariske slørhale!

Nu kunne man selvfølgelig vælge at gå i Kaptajn Haddock-mode og kaste om sig med eder om de mennesker, der på den ene side synes, at ens indhold er værd at dele, men på den anden side vil forhindre, at de ved at dele det gavner ens side.

Man kunne også komme med lange argumenter for, at deres opførsel er umoralsk. At de tager uden at give noget igen, og at de desuden modarbejder hele princippet for internettet og funktionaliteten i søgemaskinerne.

Man kunne endda strække sig så langt som til at sige, at det må være mennesker med en helt særlig opfattelse af ligestilling og ligestillingsdebatten, der gider at bruge tid og kræfter på at forhindre, at andre stemmer i debatten bliver hørt.

Men det har jeg ikke tænkt mig at gøre.

Up yours

I stedet vil jeg glæde mig over, at indholdet på siden faktisk bliver delt og læst. Det er langt vigtigere, end om der linkes hæderligt til det.

Søgemaskineplaceringer er desuden hamrende ligegyldige for en side som Reelligestilling.dk, da indholdet nok skal nå frem ad andre kanaler.

Det ændrer dog ikke på, at jeg synes, det er dårlig stil at bruge donotlink.com til at dele andres indhold – indhold folk har brugt mange timer på at skabe, og som de deler aldeles gratis med resten af verden.

Særligt ikke når indholdet kommer fra en side som Reelligestilling.dk, der selv linker til mange andre sider i ligestillingsdebatten – også til en hel del af de sider, Reelligestilling.dk absolut ikke er enig med – og dermed genererer trafik til dem.

Men fred være med dig, kære donotlink.com’er. Nu har du fået min syn på sagen. Oh, and by the way:

 

 

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview