»Det ændrer debatten, når man er nødt til at bevise, at vi ikke har ligestilling«

IT-Universitetet i København. Billede: Pressefoto, ITU.

Nogle spørgsmål bør ikke stilles i debatten om ligestilling, mener ITU-forskere.

Som omtalt i foreløbig to kommentarer her på siden har forskere ved IT-Universitetet, ITU, har udviklet et digitalt værktøj, som kan identificere »neosexistiske« udsagn.

Over for Berlingske uddyber den ene af de tre forskere bag projektet, lektor i datalogi ved ITU Leon Derczynski, nu, hvad neosexisme er, og hvorfor forskerne arbejder med begrebet.

Neosexisme

– Grunden til, at vi har fundet det nødvendigt at anvende begrebet, er, at vi ved gennemgangen af de mange debattråde på de sociale medier har set, at der er mange mennesker, der i debatten her i Danmark, insisterer på, at der er ligestilling, og for eksempel forsøger at ændre debatten, ved at kræve dokumentation for påstande, der er almindeligt accepteret som en realitet, siger han.

Det er et problem, mener Leon Derczynski.

Som eksempel fremhæver han spørgsmålet »Kan I pege på forskning, der viser, at barsel er grunden til, at mødre går glip af forfremmelser?«, som er et af de neosexistiske udsagn, forskerne har fundet.

– Det ændrer debatten, når man er nødt til at bevise, at vi ikke har ligestilling, selvom diskussionen ikke burde gå på, hvorvidt vi har det eller ej, siger Leon Derczynski.

Op til moderatorer

Debatten om forskernes værktøj har raset flere steder på sociale medier de seneste dage.

Også på ITU’s egen Facebook-side, hvor ITU onsdag så sig nødsaget til at understrege, at værktøjet ikke kommer til at slette neosexistiske kommentarer.

I stedet kommer det til at sende besked om kommentarerne til en moderator, som så tager stilling til, hvad der skal ske med dem og med de brugere, der skriver dem, forklarer det københavnske universitet.

– Der hersker tydeligvis en del misforståelser om projektet her i kommentarsporet, skriver ITU.

– Formålet er ikke at stemple al kritik eller diskussion som sexisme – og slet ikke at lade en computer automatisk slette disse kommentarer, fortsætter ITU.

– Men det handler om at forbedre den teknologi, som bruges til at identificere potentielt problematiske kommentarer, og som en moderator så vil kunne foretage en konkret vurdering ud fra, uddyber ITU.

Ikke alle spørgsmål er neosexisme

Nogle har af debatten om neosexisme fået det indtryk, at det fremover vil være forbudt at bede om dokumentation i diskussioner om ligestilling.

Men sådan forholder det sig ikke, forsikrer Leon Derczynski. Det er nemlig ikke alle spørgsmål om dokumentation, der er udtryk for neosexisme, forklarer datalogilektoren.

– Hvis du for eksempel prøver at finde beviser, der understøtter argumentet om, at kvinder går glip af forfremmelsesmuligheder, er det ikke sexisme – så er det et naturligt spørgsmål at svare på, siger han.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

2 thoughts on “»Det ændrer debatten, når man er nødt til at bevise, at vi ikke har ligestilling«

 • 5. august 2021 kl. 04:16
  Permalink

  Vi har ikke ligestilling. Kvinder får mere økonomisk støtte af staten end mænd. Mænd bliver tvunget af staten til at betale mere i skat end kvinder.

  Fiks statens systemiske sexisme mod mænd.

  Kvinder har for mange rettigheder og for mange privilegier. Hvis de er uenige, så er det bare pga deres privilegieblindhed og “female fragility” uwu

  Svar
 • 5. august 2021 kl. 16:32
  Permalink

  Så hvis jeg beder om dokumentation for en påstand, fordi jeg gerne vil vide, om personen har ret, så er det:

  — OK, hvis min intention er at bekræfte, vedkommende har ret?
  — Neosexistisk, hvis min intention er at bekræfte, at vedkommende har ret?

  Det er fileme ikke let, hvad?

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *