26. maj, 2024

Giv en hånd til #MeToo: 56 svenske artister udsender støttesinglen ‘Vad dom än säger’

56 kvindelige artister udsender i dag #MeToo-støttesinglen ‘Vad dom än säger’. Billede: Screenshot, Spotify.

»Du gør ikke noget forkert, hvad de end siger« og »jeg støtter dig, hvad de end siger« lyder det i den nye #MeToo-sang ‘Vad dom än säger’.

Mens #MeToo-debatten i Danmark er ved at tage en mere kritisk retning, er der stadig fuld damp på kedlerne i Sverige, hvor 56 kvindelige artister i dag udgiver #MeToo-støttesinglen ‘Vad dom än säger’. På dansk: Hvad de end siger.

Indtægterne fra sangen, som blandt andet rummer linjerne »du gør ikke noget forkert, hvad de end siger« og »jeg støtter dig, hvad de end siger«, skal gå til den feministiske organisation ROKS, der driver pige- og kvindecentre i Sverige.

– Vi er glade over og stolte af, at disse artister er gået sammen i et så stort projekt og har valgt at give støtten til udsatte kvinder, piger og børn gennem os, siger ROKS forkvinde, Zozan Inci.

Mænd er dyr

Som nogle vil huske, har ROKS en blakket fortid.

Tidligere forkvinde for ROKS, Ireen von Wachenfeldt, udtalte i 2005 i dokumentaren ‘Könskriget (Kønskrigen), at »mænd er dyr«.

Et par uger senere trak hun kommentaren tilbage med ordene:

– Jeg skulle have sagt, at mænd er værre end dyr. En del voldelige mænd kan til og med nyde kvinders lidelser. Det gør dyr ikke.

En anden, som på det tidspunkt var en del af inderkredsen i ROKS, Gunilla Nordenfors, udtalte i samme forbindelse, at de fleste mænd voldtager kvinder.

Et kort klip med begge kan ses her.

https://www.youtube.com/watch?v=zHmtqMp9I_g

Hele den næsten to timer lange dokumentar blev i 2005 sendt på SVT og førte til, at ledelsen i ROKS blev skiftet ud.

‘Könskriget’ kan ses i sin fulde længde med engelske undertekster her.

Svensk pop

Den nye #MeToo-støttesingle er bygget op omkring omkvædet ‘vad dom än säger’ og lyder som alle andre svenske popnumre.

Teksten er rettet mod en ung pige og er skrevet af Pernilla Söderblom, som har svært ved at lytte til sine egne ord.

– Jeg kan ikke tænke mig for meget ind i teksten, da den kommer ud af mine egne og andre virkelige erfaringer, som påvirker og bliver ved med at præge så mange menneskers liv. For så begynder jeg altid at græde, siger hun.

Blandt de 56 medvirkende kunstere er blandt andre Kajsa Grytt, Shirley Clamp, Blenda, Carolina Wallin Pérez, Bishat, Rebecka Rolfart, Sarah Riedel och Sonja Aldén.

Har du lyst til at høre ‘Vad dom än säger’, kan du finde sangen på Spotify.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview