29. marts, 2024

Interessen for den internationale mandedag synes stigende

Den internationale mandedag finder hvert år sted den 19. november. Billede: Grafik fra den australske side internationalmensday.info.

Adskillige arrangementer markerer den internationale mandedag 19. november.

Opdateret 17/11-2020, 14:57.

Hvor Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts i årtier har været en tradition, som markeres af både institutioner og medier, har den internationale mandedag den 19. november henslæbt en mere anonym tilværelse blandt kalenderårets mange mærkedage.

Så sent som i 2017 afviste det danske center for køn, ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, at fejre dagen med den begrundelse, at »de færreste kender til 19. november«, underforstået til den internationale mandedag.

Men noget tyder på, at det er ved at ændre sig.

I 2019 skiftede KVINFO kurs og markerede dagen, og det gør ligestillingscentret også i år. Hertil kommer en række arrangementer, som diverse foreninger og organisationer står bag.

Fejres i mere end 80 lande

Udvalgte forskelle på mænd og kvinder. Kilde: Danmarks Statistik.

Den internationale mandedag så første gang dagens lys i 1991, holdt derefter pause fra 1992 til 1999 og er siden blevet fejret hvert år i et stigende antal lande verden over.

Ifølge folkene bag den australske markering af dagen er antallet af lande, der fejrer den internationale mandedag, nu oppe på 80.

Den internationale mandedag har hvert år et nyt tema.

I 2018 var det positive manderoller, i 2019 var det ‘gør en forskel for drenge og mænd’, og i 2020 er temaet drenge og mænds sundhed.

Danske arrangementer

Som nævnt markerer KVINFO også i år den internationale mandedag.

Det sker ved et webinar, hvor KVINFO har inviteret psykolog og formand for Forum for Mænds Sundhed, Svend Aage Madsen, og formand for Mandecentret Fyn, Michael Hammer, til en samtale om mænds sårbarhed.

Med til webinaret er også to mænd, der har boet på Mandecentret og vil fortælle deres personlige historier.

Webinaret finder sted fra 16.00 til 17.30 og kan streames direkte fra KVINFO’s Facebook-side.

Kvindemuseet

Også Kvindemuseet sætter fokus på den internationale mandedag 2020.

Det sker med et oplæg ved sogne- og korshærspræst Morten M. Aagaard, som i mange år har arbejdet med mænd, der har et vanskeligt liv.

Under overskriften ‘Mænd er et samfundsproblem, vi overser’ vil Aagaard sætte fokus på, at alt for mange mænd ikke får en uddannelse, ikke får en kæreste og ikke får børn, hvilket sker sideløbende med, at kvinder klarer sig bedre og bedre.

‘Hvad er udfordringen med os mænd?’, spørger præsten, der mener, tiden er inde til en mandebevægelse.

Oplægget finder sted fysisk på Kvindemuseet i Århus fra klokken 17.00 til 19.00 og kræver gyldig entrebillet.

Foreningen Ligestillingsdebat og Manderådet

Den nystartede forening Ligestillingsdebat markerer også dagen.

Det sker ved en debat på fregatten Peder Skram, som arrangeres i samarbejder med Manderådet.

Debatten handler om ligestilling og mænds liv anno 2020 og i panelet sidder Heidi Freke, blogger og debattør, Karen West, Foreningen for Bevarelse af Kvinders Ligestilling, Henrik Dahl, Liberal Alliance og Lars Boje Mathiesen, Nye Borgerlige.

Debatten starter klokken 16.30 og transmitteres live. For flere informationer, se foreningens Facebook-side.

En rigtig mand

Udstillingen ‘En rigtig mand’, som støttes af KVINFO og Mandecentret, tager også afsæt i den internationale mandedag, idet udstillingen åbner netop den 19. november.

Udstillingen, som indeholder billeder og historier af mænd i krise, kan ses udendørs på Islands Brygge i to måneder frem til 19. januar.

Du kan læse mere om udstillingen her.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview