KVINFO-direktørens hykleri fortsætter: »Pilskævt og kønsstereotypt«

Henriette Laursen, pressefoto, KVINFO. Fotograf: Steen Brogaard.
Henriette Laursen, pressefoto, KVINFO. Fotograf: Steen Brogaard.

Sådan siger Henriette Laursen om kønsfordelingen i Folketingets centrale udvalg. Ikke ét af dem er så skævt sammensat som KVINFO-direktørens egen organisation.

Der er dem, der siger, at man ikke skal kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Der er dem, der siger, at man skal feje for egen dør. Og så er der dem, der blæser på begge dele og uden at skamme sig fremsætter krav til andre, de ikke selv lever op til.

Til den sidste gruppe hører KVINFO’s direktør, Henriette Laursen, som gentagne gange har kritiseret virksomheder og organisationers »skæve« kønsfordelinger uden at forholde sig til KVINFO’s egen.

Beskæmmende

Det skete eksempelvis i 2017, da en opgørelse viste, at 75 procent af toplederne i danske nødhjælpsorganisationer var mænd.

KVINFO havde på daværende tidspunkt en kønsfordeling på 93,3 procent kvinder og 6,7 procent mænd, men det stoppede ikke Henriette Laursen fra at kalde kønsfordelingen blandt nødhjælpsorganisationernes topledere for »beskæmmende«.

»Det er særligt beskæmmende i den her branche. Lige her burde man særligt kunne forvente noget mere, fordi ligestilling og mangfoldighed er noget, man skal arbejde med inden for udviklingsbistand, og som ligger meget tæt på de organisationers kerneværdier«, udtalte KVINFO-direktøren ved den lejlighed til Altinget, aldeles uden at skele til sin egen organisation og dens kerneværdier.

Pilskævt og kønsstereotypt

Tendensen fortsatte i dag, da KVINFO-direktøren udtalte kritik at kønssammensætningen i Folketingets udvalg.

Det skete på baggrund af en gennemgang foretaget af A4 Medier, der viser, at blot to af 19 centrale folketingsudvalg har flere kvindelige medlemmer end mandlige, at blot tre af udvalgene har en kvindelig formand, og at mændene især dominerer i de »tungere« udvalg såsom  Finans-, Skatte-, Udenrigs-, Forsvars- og Tranportudvalgene, mens kvinderne er i overtal i Børne- og undervisningsudvalget samt i Ligestillingsudvalget. 

»Det er pilskævt og kønsstereotypt.  Man kunne ellers have haft en forventning om, at ligestillingen blev bedre hen ad vejen, men status i det nye Folketing er jo nærmest, at det går baglæns. Når kvinder i politik primært beskæftiger sig med omsorg, velfærd og sundhed, mens mænd tager sig af finanspolitik og udenrigspolitik fastholder vi et kønsstereotyp, som vi ellers gerne vil gøre op med på det øvrige arbejdsmarked, siger Henriette Laursen til A4 Medier.

Det, hun siger, er hun selv

KVINFO’s egen kønsfordeling har i årevis ligget omkring 90 procent kvinder og 10 procent mænd. Altså skævere end det skæveste af Folketingets udvalg, Finansudvalget, som består af 17 mænd og to kvinder.

Noget tyder således på, at Henriette Laursen ikke regner KVINFO med til »det øvrige arbejdsmarked«, hun henviser til, hvor man »gerne vil gøre op med« kønsstereotyper. Det samme gælder for den opfattelse af »ligestilling som kerneværdi«, KVINFO-direktøren så gerne taler om. Den løftede pegefinger gælder for andre, men øjensynligt ikke for KVINFO selv.

»Det halter alvorligt med at få flere kvinder stillet op til Folketinget og få valgt flere kvinder ind. Og samtidig får kvinderne ikke for alvor mulighed for at komme ind i de magtfulde udvalg. Det er et kæmpe problem, for det burde være Folketinget og partierne, der viser vejen. Vi har ligestilling som kerneværdi i Danmark, og der burde Folketinget være foran og ikke bagefter andre dele af samfundet«, afslutter Henriette Laursen over for A4 Medier.

Hykleri

Selv med de bedste intentioner er det svært at betragte Henriette Laursens udtalelser som andet end hykleri. KVINFO-direktørens egen organisation ligger helt i top, hvad angår kønsskævhed, og alligevel føler hun sig kaldet til at belære andre om, hvordan de opnår balance i kønsregnskabet.

Det hænger ikke sammen.

Hvis Folketinget burde »være foran og ikke bagefter andre dele af samfundet«, hvad angår ligestilling, hvad burde så ikke KVINFO, Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed?

Hvis en kønsfordeling på 2/17 er et problem i Finansudvalget, hvorfor er en kønsfordeling på 2/19 hos KVINFO så ikke et problem?

De spørgsmål mangler Henriette Laursen at svare på. A4 Medier glemte at stille dem til hende i dag. Måske de husker det næste gang.

Tobias Petersen

40 år, sociolog, tekstforfatter, freelancejournalist og ligestillingsdebattør. Jeg er helhjertet tilhænger af ligeværd, lige muligheder og lige rettigheder og skriver om alt, der har med ligestillingsdebatten at gøre i bredeste forstand. Når jeg ikke diskuterer ligestilling, skriver jeg tekster for andre.

One thought on “KVINFO-direktørens hykleri fortsætter: »Pilskævt og kønsstereotypt«

  • 2. august 2019 kl. 17:42
    Permalink

    Ja, hvorfor er man ikke overrasket? 🙂 Heldigvis mærker man efterhånden tydeligere og tydeligere at feministerne er i undertal.

    Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *