23. februar, 2024

Ofrene er mænd denne gang: Ingen feministisk kritik af politiets victim blaming

Politiet opfordrer unge mænd mellem 17 og 25 til at holde sig væk fra gaderne i områderne omkring Nørrebro, Husum og Ryparken Station. Billede: Kileparken på Nørrebro, arkivfoto.

Politiet opfordrer alle unge mænd mellem 17 og 25 år til at holde sig væk fra gaderne i områderne omkring Nørrebro, Husum og Ryparken Station.

Opdateret 5. august, 21:37.

Efter to unge mænd tilfældigt blev ramt af skud i København inden for blot 12 timer, udsendte Københavns Politi tidligere i dag en advarsel til alle unge mænd i alderen 17-25 år, der færdes i områderne omkring Nørrebro, Husum og Ryparken Station.

– De går ikke bevidst efter fædre og mødre, men de går efter unge mænd. Og der er en risiko. Jeg vil sige det samme, som jeg siger til kollegerne, pas godt på jer selv og tænk over, hvor I færdes, og hvordan i går rundt, sagde chefpolitiinspektør Jørgen Skov ifølge Ekstra Bladet ved en pressebriefing på Politigården.

– Hvis jeg var en ung mand i den alder, og jeg er der, hvor de slås, så vil jeg tænke over, hvor jeg færdes, og hvornår jeg tager en taxa, hvornår jeg tager en bus, hvornår jeg cykler, og hvornår jeg vælger at gå. Men en person i min alder, som er over 50 år, er ikke i risikozonen for at blive forvekslet med et bandemedlem, tilføjede chefpolitiinspektøren.

Victim blaming

Ifølge den feministiske terminologi er politiets melding udtryk for »victim blaming«.

Herved forstås, at ofret pålægges skyld for noget, ofret ikke er skyld i. I stedet for at gå til problemets årsag, går politiet til dem, problemet rammer. I stedet for at forhindre, at nogen skyder, beder politiet potentielle ofre om at undgå at blive skudt.

Med opfordringen til unge mænd om at blive indendøre læner politiet ifølge idéen om victim blaming sig op ad at sige, at unge mænd har et medansvar, hvis de bliver skudt på åben gade i et af de tre områder. For de kunne jo bare have lyttet og være blevet hjemme.

Karneval i Aalborg og sexkrænker på Nørrebro

De danske feminister har tidligere reageret voldsomt, når politiet har betjent sig af victim blaming.

Mest opsigtsvækkende nok i forbindelse med karnevallet i Aalborg i 2015, hvor vagtchef Karsten Højrup Kristensen måtte give en offentlig undskyldning, efter han havde udtrykt sig uheldigt i forbindelse med fem voldtægtsanmeldelser.

Men også da en overgrebsmand seksuelt krænkede kvinder på Nørrebro i København i november samme år, reagerede feministerne med kritik. Politiet opfordrede kvinder i området til at være opmærksomme, og det var ifølge feministerne ikke i orden.

– Det kan være en god ide at slå følge med andre, og så skal man generelt holde sig godt orienteret i gadebilledet på vej hjem og inden, man låser sig ind i sin opgang. Vi har fuldt fokus på at stoppe disse overgreb, men indtil det sker, vil vi for alt i verden undgå flere, sagde vicepolitinspektør Jens Møller Jensen dengang ifølge Ekstra Bladet.

Sagen førte foruden løftede feministiske pegefingre til, at Konservativ Ungdom tilbød at følge kvinder hjem på cykel, så længe krænkeren var på fri fod.

Ingen feministisk kritik af politiets aktuelle udmelding

I den aktuelle debat om skyderier i områderne omkring Nørrebro, Husum og Ryparken Station har de normalt så vokale danske feminister foreløbig været musestille.

På de største feministiske Facebook-sider er sagen i skrivende stund ikke nævnt, ligesom det danske videnscenter for ligestilling og mangfoldighed, KVINFO, ikke har omtalt den.

Tilsyneladende accepterer de danske feminister således, i hvert fald foreløbig, at politiet opfordrer personer med en bestemt alder og et bestemt køn til at blive væk fra gaderne.

OPDATERET: ‘En Feminists Bekendelser’ har omtalt sagen

Under tilblivelsen af ovenstående artikel har Sarah Elizabeth Daley, der driver Facebook-siden ‘En Feminists Bekendelser’, kommentereret sagen på følgende måde:

“Københavns Politi måtte lørdag morgen gå offentligt ud og advare især unge mænd i 17-25-års alderen om at bevæge sig rundt på Nørrebro.

Vi har ikke siden 2. verdenskrig set en sådan udmelding fra politiet. Det er helt uacceptabelt og må fordre en forklaring fra Rigspolitiet, om man med det nuværende mandskab er i stand til at opretholde ro og orden,« siger Preben Bang Henriksen. (Venstre)” (Berlingske)

Vildt- vi kvinder er ellers vant til disse slags udmeldinger fra politiet. Men der er aldrig nogen reaktion fra politikerne.

Velkommen til alle kvinder i verdens verden, unge mænd. It fucking sucks:(

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview