23. maj, 2024

PlanBørnefonden i løftebrud: Stine Bosse beklager

PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse. Billede: Flickr.com/News Øresund.

I 2020 lovede PlanBørnefonden ændringer i kønssammensætningen af jury. Siden er intet sket.

Da Reelligestilling.dk i 2020 spurgte PlanBørnefonden om kønssammensætningen af fondens pigeprisjury, som dengang bestod af 10 kvinder og to mænd, var udmeldingen klar.

– Sammensætningen af juryen er ikke statisk og vil ændre sig de kommende år, sagde PlanBørnefondens Press Manager, Allan Bjerreskov.

Det løfte har PlanBørnefonden imidlertid ikke holdt.

Juryen til årets Pigepris er tværtimod en smule mere kønsskæv, idet den består af 11 kvinder og to mænd. Hvor kvinder i 2020 udgjorde 83 procent af jurymedlemmerne, udgør de i år 85 procent.

Vi er bevidste om ubalancen

PlanBørnefondens bestyrelsesformand, Stine Bosse, anerkender på Twitter, at PlanBørnefonden ikke har skabt den lovede forandring.

I 2020 bestod jeres pigeprisjury af 10 kvinder og to mænd. I sagde dengang: “Sammensætningen af juryen er ikke statisk og vil ændre sig de kommende år.” I år består juryen af 11 kvinder og to mænd. Hvorfor har sammensætningen ikke ændret sig, Stine Bosse?

– Du har helt ret – vi er på vej, og har taget de første skridt. Endnu ikke synligt, men det bliver det. Vi har en super kompetent jury, men vi er helt bevidste om ubalancen, der som sagt er ved at blive ændret, svarer Stine Bosse.

Stadig ingen plan om en Drengepris

PlanBørnefondens Pigepris er blevet uddelt siden 2018. Fonden har gentagne gange afvist at indstifte en tilsvarende Drengepris.

I 2020 lød det således, da Reelligestilling.dk talte med føromtalte Allan Bjerreskov:

Hvad er årsagen til, at PlanBørnefonden uddeler en Pigepris, men ikke en Drengepris?

– Fordi vi som organisation kæmper for at gøre opmærksom på de mange områder, hvor piger bliver diskrimineret alene på grund af deres køn. Pigeprisen er til for at hylde dem, der tager del i den kamp og gør en forskel for pigers rettigheder, svarede Allan Bjerreskov.

Har PlanBørnefonden nogen planer om at indstifte en Drengepris?

– Nej, svarede Allan Bjerreskov.

I 2021 bekræftede PlanBørnefonden, at det stadig forholdt sig sådan.

– Vi har ikke en drengepris på tapetet. Vi uddeler pigeprisen, fordi vi ser behov for fokus på den særlige diskrimination, som mange piger oplever pga køn og alder. Det går hånd i hånd med, at vi arbejder med drenge, piger, myndigheder mv. for børn og unges rettigheder, skrev fonden på Twitter.

Og også i år afviser PlanBørnefonden at indføre en Drengepris.

– Vi vedkender os vores fokus på alle børn og unge i de lande, vi har programmer i, med særligt fokus på pigers rettigheder. Det er strengt nødvendigt. 1. Fordi der er brug for det. 2. Fordi netop det fokus støtter héle samfundets udvikling, skriver Stinne Bosse på Twitter.

Så stadig ingen planer om en Drengepris?

– Nej – ikke pt. Måske en dag. Hvem ved. Lige nu er fokus altså på pigerne. Men det betyder ikke, at vi er ligeglade med drengene. Som skrevet – tværtimod, svarer Stine Bosse.

Pigefond, men ikke Drengefond

Reelligestilling.dk har tidligere fortalt, at PlanBørnefonden gør det muligt for sine brugere målrettet at støtte piger, men ikke drenge.

Den forskel eksisterer stadig.

På PlanBørnefondens hjemmeside kan man vælge at støtte Planbørnefondens Pigefond og blive “Pigestøtte”. Det er ikke muligt at støtte en tilsvarende Drengefond og blive “Drengestøtte”.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview