Danske forskere fælder dom over World Economic Forums årlige ‘Global Gender Gap Report’, der hævder, at Danmark er nummer 14 i verden inden for ligestilling.
Tom Jensen gjorde opmærksom på det allerede i 2014, og også her på siden har emnet været nævnt ved flere lejligheder: Indekset i World Economic Forums årlige ‘Global Gender Gap Report’ er af metodiske årsager uegnet som indikator for ligestilling.
Alligevel har myten om rapportens troværdighed fået lov til at leve. Så sent som i sidste uge gentog Mandag Morgen på basis af rapporten historien om, at Danmark er nummer 14 i verden inden for ligestilling.
– For bare få år siden indtog de fem nordiske lande de fem øverste placeringer på den årlige rangliste om global ligestilling, som World Economic Forum udarbejder, skrev mediet.
– Men sådan er det ikke længere. De andre nordiske lande ligger stadig i toppen. Men Danmark mangler. Vi er rutsjet ned ad listen. Fra en plads som nummer fem i 2014 er vi nu kun nummer 14. Vi er overhalet af lande som Rwanda, Filippinerne og Namibia, tilføjede Mandag Morgen i en artikel, der fik undertegnede til at reagere på Facebook under Mandag Morgens opslag om rapporten den 14. marts.
– Problemet er ganske simpelt. Den skala, ‘Global Gender Gap Report’ anvender, ser bort fra uligestilling, der rammer mænd. Det medfører absurde konklusioner, eksempelvis at Danmark, hvor drenge og mænd halter langt efter piger og kvinder på gymnasierne og de videregående uddannelser, ligger på en delt førsteplads inden for uddannelse. Metoden er slet og ret indrettet sådan, at hvis mænd klarer sig dårligere end kvinder inden for et område, så opfattes det i indekset som »fuld ligestilling«. Det betyder ikke kun, at mænds problemer ignoreres, men også at den relative forskel mellem mænds problemer i forskellige lande ignoreres. Sagt anderledes: Det er uden betydning for rapportens resultater, om der i land A er 5 procent flere kvinder end mænd på et område og i land B er 1000 procent flere. Når bare der er flere, er der »fuld ligestilling«, og tallet afrundes til 1.00 i indekset. Metoden svarer til at bruge et termometer, der måler temperaturer under frysepunktet korrekt, men »afrunder« alle temperaturer fra frysepunktet og opefter til 0 grader. Det er klart, at et sådant termometer hverken er egnet til at sige noget fornuftigt om temperaturen i et land eller til at sammenligne temperaturer mellem lande, skrev jeg blandt andet.
En kritik, som altså nu bekræftes af flere danske forskere. Og af Mandag Morgen selv.
I bedste fald misvisende
Det er nemlig det Mandag Morgen-baserede medie ‘TjekDet’, der i dag fortæller, at rapporten er ubrugelig.
Mediet har talt med to danske forskere, og de siger samstemmende, at ‘Global Gender Gap Report’ er uegnet som indikator for ligestilling.
– Rapporten er i bedste fald misvisende og i værste fald komplet meningsløs. Det giver på ingen måde mening at bruge den her rapport til at udtale sig om udviklingen med ligestilling i Danmark, siger Erik Gahner Larsen, der er forsker ved University of Kent og analyserer mediernes brug af statistik.
– Danmark kan sagtens vise sig at klare sig bedre på ligestillngsområdet end andre lande, der ligger over dem i den her rapport, tilføjer han.
En holdning, som deles af Thomas Markussen, der er lektor i udviklingsøkonomi ved Københavns Universitet. Han påpeger, at rapportens obskure metode fører til åbenlyst håbløse konklusioner.
– Med den her metode har et land nemmere ved at virke ligestillet, jo dårligere sundheden og økonomien er i det respektive land, fordi rapporten kigger på relative andele. Og i flere af kategorierne giver det slet ikke mening at kigge på relative andele, siger han.
– Danmark kan sagtens vise sig at klare sig bedre på ligestillingsområdet end andre lande, der ligger over dem i den her rapport, tilføjer Erik Gahner Larsen.
Tavshed hos World Economic Forum
Reelligestilling.dk har gentagne gange kontaktet World Economic Forum for at få en forklaring på, hvorfor organisationen bruger en metode i sin årlige ligestillingsrapport, der bevidst ser bort fra situationer, hvor mænd er ringere stillet end kvinder, og som derfor tegner et forkert billede af verdens ligestillingsproblemer.
Dog foreløbig uden at få svar.