10. december, 2023

Shelley Garland-sag koster chefredaktør jobbet

Huffington Post Sydafrika har brudt adskillige regler i sagen om det kontroversielle og falske »Shelley Garland«-indlæg, fastslår Sydafrikas presseombudsmand, Johan Retief. Billede: Twitter.

Den sydafrikanske presseombudsmand udtrykker skarp kritik af Huffington Post for at bringe indlæg med opfordring til 20 års fratagelse af hvide mænds stemmeret.

Den sydafrikanske presseombudsmand, Johan Retief, har nu taget stilling til, om Huffington Post begik en fejl, da mediet bragte et debatindlæg, der opfordrede til 20 års fratagelse af stemmeretten for hvide mænd.

Og Retief efterlader ingen tvivl: Huffington Post har overtrådt flere regler og skal blandt andet undskylde for at have bragt et »racistisk og sexistisk« indlæg, som er diskriminerende over for en befolkningsgruppe og tilskynder til hate speech, fastslår han ifølge news24.com.

Indlægget, som siden viste sig at være satirisk og have en anden afsender end først antaget, blev i en periode forsvaret af Huffington Posts sydafrikanske chefredaktør, Verashni Pillay, indtil både indlægget og forsvaret for det blev fjernet.

En adfærd, som overtræder flere bestemmelser i de sydafrikanske presseregler, understreger presseombudsmanden, som i sin kritik lægger særlig vægt på, at Pillay forsvarede indholdet af indlægget.

– Lad mig være smertefuldt klar om dette: Hvis det er Pillays opfattelse, at kernen i Garlands artikel er rigtig, så har hun ret til at mene det og forfølge det syn – men så må hun vide, at det ikke er muligt inden for rammerne af reglerne, påpeger Retief.

Kort efter ombudsmandens udtalelser indgav Verashni Pillay sin afskedsbegæring, som Huffington Post Sydafrika kvitterede for.

Sagen har dermed foreløbig kostet to mennesker jobbet, idet også den mand, der stod bag indlægget, Marius Roodt, i denne uge har sagt farvel til sin stilling.

Roodt, som arbejdede i en tænketank, sagde angiveligt frivilligt sit job op, efter han var blevet konfronteret af journalister fra Huffington Post, der stillede spørgsmål om Shelley Garland-affæren.

Huffington Post har i tråd med ombudsmandens kritik bragt en uforbeholden undskyldning for at have publiceret indlægget.

Relaterede indlæg

Har Huffington Post opfundet Shelley Garland?

Huffington Post erkender: Shelley Garland findes ikke

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview