23. maj, 2024

Socialdemokraternes ligestillingsordfører: Regeringen sender kvinderne uden for døren

Det er kritisabelt, at den borgerlige regering ikke har nogen kvinder i de centrale udvalg, mener socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff. Billede: Arkivfoto.

»Undskyld mig, men det er da en gammeldags og forstokket måde at regere på«, lyder det fra socialdemokraternes ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff.

Den netop overståede regeringsrokade har ikke ændret på kønsfordelingen i regeringens mest magtfulde udvalg, koordinationsudvalget, økonomiudvalget, sikkerhedsudvalget og ansættelsesudvalget.

De består alle fortsat udelukkende af mænd, og det har fået Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, til tasterne.

Gammeldags og forstokket måde at regere på

– I disse udvalg træffer regeringen sine beslutninger – store som små. Ikke een eneste kvinde blev der plads i et eneste af disse indflydelsesrige udvalg. Pladserne er besat af 19 mænd og 0 (nul!) kvinder. Det betyder i praksis, at kvinderne sendes uden for lokalet, hver eneste gang regeringen skal træffe en beslutning, skriver han på Facebook.

– Undskyld mig, men det er da en gammeldags og forstokket måde at regere på – kvinder repræsenterer halvdelen af befolkning og halvdelen af vælgerne! Og vi har netop fejret, at kvinder nu har været en del af folkestyret i mere end 100 år, men det har åbenbart ikke gjort det store indtryk hos statsministeren, tilføjer han.

Når otte fjer bliver til 19 høns

Når Rasmus Horn Langhoff skriver, at »Pladserne er besat af 19 mænd og 0 (nul!) kvinder«, er det en sandhed med modifikationer.

Det er korrekt, at de udvalgene i alt har 19 pladser. Det er også korrekt, at de 19 pladser er besat af mænd.

Men der er mange gengangere på tværs af de fire centrale udvalg. Faktisk så mange, at de 19 pladser er besat af blot otte mænd.

De otte er: Lars Løkke Rasmussen (V), Kristian Jensen (V), Claus Hjort Frederiksen (V), Troels Lund Poulsen (V), Søren Pape Poulsen (C), Brian Mikkelsen (C), Anders Samuelsen (I) og Simon Emil Amnitzbøll-Bille (I).

Begejstrer følgerne

Den kreative tilgang til tal betyder dog ikke noget for Langhoffs følgere, der deler ligestillingsordførerens harme.

– Det er for vildt…. og slet ikke et moderne samfund værdigt, skriver Kirsten Rask.

– Middelalderagtigt, skriver Gitte Byrialsen, efterfulgt af et vredt ansigt.

– Dansk politik – kun for mænd. Hvor er det sørgeligt. Det er ikke uden årsag, at vi ligger lavere end vores nordiske lande på ligestilling. Det starter jo tydeligvis HER!!!, skriver Trine Winkel.

Det bør for rigtighedens skyld nævnes, at Trine Winkels udsagn om, at »vi ligger lavere end vores nordiske lande på ligestilling« ikke er korrekt.

Ifølge EU’s ligestillingsinstitut, EIGE, ligger Danmark nummer to i EU, når der måles på ligestilling, kun overgået af Sverige.

Og det har vi gjort ved alle instituttets målinger siden 2005.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview