Studieleder på jordemoderuddannelsen på UCN i Aalborg, Githa Cajus, understreger, at mandlige studerende er velkomne, men ved ikke, hvor de skal komme fra.
[pullquote]»De er velkomne, men hvad skulle de her? Hvor skulle jeg også finde dem henne? Skulle jeg gå hen på teknisk skole eller hvad?«. Anonym underviser på jordemoderuddannelsen på UCN i Aalborg om mandlige studerende.[/pullquote]Da en underviser på jordemoderuddannelsen på UCN i Aalborg udtalte, at hun ikke kunne se, hvad mandlige studerende skulle på uddannelsen og samtidig satte spørgsmålstegn ved, hvor hun skulle finde dem henne, var det ikke i tråd med uddannelsens generelle opfattelse.
Det fastslår studieleder på uddannelsen, Githa Cajus, som jeg har talt med. Ifølge Cajus er mandlige studerende lige så velkomne på jordemoderstudiet på UCN som alle andre.
– Som udgangspunkt, og som alle andre studerende, er mænd velkomne på jordemoderstudiet. Der bliver ikke skelnet på nogen måde, hverken ved optagelse eller hvis de skulle blive optaget. Punktum. Det kan der slet ikke være tvivl om, siger hun.
Hun tilføjer, at hun godt kan følge underviserens udtalelse et stykke ad vejen. For det er ikke let at se, hvor de mandlige studerende skal komme fra, forklarer hun.
– Det er lidt en teoretisk problemstilling. Der er stort set ingen mænd, der søger. Det ville jo være en anden situation, hvis der var 100 eller selv 30 ansøgere, og ingen af dem kom ind. Så havde man noget konkret at se på. Men når vi er ude i potentielle ansøgere, så er det jo i princippet hele Danmark, vi snakker om, siger Githa Cajus og fortsætter:
– Hvis man skal lave en indsats for at få flere mandlige ansøgere til jordemoderstudiet, så skal der smides nogle ressourcer efter det, og det er ikke lige det, vi er præget af i øjeblikket. Jeg tænker lidt, at det et større samfundsmæssigt spørgsmål, end at det kan løses af en jordemoderuddannelse.
En lidt kæk tone
I forhold til underviserens udtalelse erkender Githa Cajus, at dens sidste del godt kan opfattes som »kæk«, men påpeger samtidig, at det er svært at bedømme, når man ikke kender hele den sammenhæng, den indgik i.
– Jeg ved jo ikke, hvad situationen har været, siger hun.
– Jeg ved ikke, hvordan stemningen har været, og hvad de ellers har snakket om. Det er en lidt kæk tone, fastslår studielederen.
Githa Cajus understreger, at hun gerne ser flere mandlige studerende på jordemoderuddannelsen på UCN.
– Jeg kan godt selv tænke, at det ville være fint med flere mænd på jordemoderstudiet. Jeg ved bare ikke, hvad jeg skal gøre ved det, siger hun.
– Jeg ved ikke, hvordan man skulle appellere til mændene. Jeg ved heller ikke, om effekten ville stå mål med indsatsen. Og det ville måske også være rart at vide, afslutter hun.
I 2015 blev i alt 189 studerende optaget på de tre danske jordemoderuddannelser. 189 af dem var kvinder.