14. juni, 2024

Dansk Kvindesamfund: Mandekrisecentre er for skilsmisseramte middelklassemænd

Mandlige voldsofre har ikke samme ret til støtte som kvindelige. Og sådan skal det fortsat være, mener Dansk Kvindesamfund.

Opdateret 6/2-2017, 19:50: Screenshot tilføjet, anførselstegn ændret til -, ” ændret til ».

Debatten om de lukningstruede mandekrisecentre, der ikke modtager den samme økonomiske støtte som kvindekrisecentrene, har fået Dansk Kvindesamfunds forkvinde Lisa Holmfjord til at blande sig i debatten. På Facebook skriver hun blandt andet (her citeret fra Dansk Kvindesamfunds Facebook-side):

– Mandekrisecentrene er en rigtig god foranstaltning for mænd fra middelklassen, der pludselig finder sig selv midt i en skilsmisse og midlertidig uden bolig – disse mænd ville aldrig opsøge et almindelig herberg, og fortsætter:

Mandecentrene skaber et sikkerhedsnet for denne gruppe og det er fint. Men de skal ikke have lovbestemt støtte, udover de vilkår der allerede eksistere i servicelovens 110 (herbergparagraffen).

Diskussionen handler om servicelovens paragraf 109, der – som beskrevet for et par dage siden – entydigt bruger ordene »kvinder« og »moder« i sine bestemmelser for, hvilke voldsofre der har ret til hjælp. En kvinde, der har fået tæsk af sin kæreste, har ret til hjælp, mens en mand, der har fået tæsk af sin kæreste, ikke har.

Holmfjord begrunder sin holdning med, at de nuværende mandekrisecentre ikke er rustet til at håndtere voldsofre på samme måde som kvindekrisecentrene er, men forholder sig ikke til den åbenlyse diskrimination i serviceloven.

Mandlige samlivsvoldsofre bør ikke sikres samme hjælp som kvindelige, mener Dansk Kvindesamfund. Billede: Screenshot, Dansk Kvindesamfunds Facebook-side.

I 2015 gælder det også mændenes ligestilling

Holmfjord skrev kort før nytår et indlæg i Berlingske med titlen: “I 2015 gælder det også mændenes ligestilling“. Det var et indlæg, jeg under titlen “Et judaskys fra Dansk Kvindesamfund” kritiserede for at handle mere om at lave om på mænd end om at skabe ligestilling mellem kønnene. I indlægget i Berlingske skrev Holmfjord blandt andet om målsætningen for 2015:

– Men i år ønsker vi i Dansk Kvindesamfund også at sætte fokus på mændenes ligestilling.

Den aktuelle sag om mandekrisecentre vil vise, om Lisa Holmfjord og Dansk Kvindesamfund mener det alvorligt. Kommentaren om, at mandekrisecentre fungerer som opholdssteder for skilsmisseramte middelklassemænd, og modviljen mod at give voldsramte samme lovbestemte støtte som voldsramte kvinder, tyder mildest talt ikke på det. Desværre ser det i stedet ud til, at Dansk Kvindesamfund også i 2015 vil kæmpe for særrettigheder til kvinder på bekostning af ligestillingen.

Læs også

Ny bog udkommet: Aldrig din skyld, altid din skyld - De to fortællinger om køn

Interview